Boeken

Mijn website is in feite een ruime samenvatting is van wat er over boomvalken te weten is. Zo veel mogelijk houd ik die informatie ook actueel. Wie zelf verder de diepte in wil of niet voortdurend naar een beeldcherm wil kijken, kan het beste boeken lezen. Gelukkig zijn er daar tegenwoordig een paar heel goede van, de meeste echter wel in het Duits of Engels (dan is deze Nederlandse site toch weer een uitkomst!) Enkele van die goede boeken bespreek in hieronder.

Daaronder vindt u de logboeken van mijn eigen observaties en daaronder diverse links naar interessante websites of door mij gebruikte bronnen.

De boomvalk, 1980 Rob Bijlsma

ISBN 9021509598

Ik noem dit boek als eerste, omdat ik Rob Bijlsma hoog heb zitten voor zijn tomeloze inzet en onderzoek naar roofvogels. En omdat het mijn eerste boomvalkboek was, dat mij op weg hielp in de prille jaren van mijn leven met de boomvalk. Het dunne boekje is vrij beknopt maar prettig geschreven en voor die tijd (1980) best compleet. Het is verder het eerste, en volgens mij ook enige Nederlandse boek dat puur over de boomvalk gaat. Beginnende boomvalkers zullen er zeker nog steeds wat aan hebben (maar je moet dan wel op zoek, want het is al lang niet meer te verkrijgen, behalve via antiquairs en dergelijke). Maar, zo eerlijk moet ik ook zijn: wie meer diepgang zoekt, en wie de Duitse of Engelse taal machtig is, zoekt zijn toevlucht beter tot een van de drie volgende boeken.

Der Baumfalke, 2011, K.D. Fiuczynsi/P. Sõmmer

ISBN:978-3-89432-229-8

Dit is een zeer compleet boek in de Duitse taal, tegenwoordig ook in het Engels te verkrijgen. Voor verkoop zie https://www.neuebrehm.de/.

Als naslagwerk is dit een enorme aanrader. Er staan enige foto's in, maar niet te veel. Wil je ook genieten van prachtige foto's, lees dan verder...

The Eurasian hobby, 2021, Richard Sale en Anthony Messenger

ISBN:9780957173255

De nieuwste ster onder de boomvalkboeken. En wat voor een! Zeer compleet en met foto's om je vingers bij af te likken. Daarbij vergeleken zijn mijn eigen foto's maar prentjes. Het boek behandelt alle aspecten van de boomvalk en staat boordevol verwijzingen naar ander/eerder onderzoek. Ook dit boek kan ik alleen maar aanbevelen, hoewel het (nog) niet goedkoop is.

Momenteel te bestellen in de UK bij https://www.nhbs.com/the-eurasian-hobby-book

The Hobby, 1999, Anthony Chapman

ISBN: 1 9001 59260

Tamelijk compleet boek, in het Engels. Lange tijd een topper geweest, die qua schrijfstijl iets minder wetenschappelijk en meer vertellend is dan de vorige twee, maar wel goed onderbouwd, met verwijzingen. Er staan prachtige getekende prenten in, maar geen foto's. Als naslagwerk zeker de moeite waard (en een collectors item, want ook dit boek is niet meer verkrijgbaar in de normale detailhandel).

De boomvalk...en ik, 2015, Peter D. Ganzeboom

ISBN:9789462542389

De bescheiden laatste plaats heb ik voor mijn eigen boek gereserveerd. Het boek is geen vogelboek of naslagwerk. Wel is het een uniek document, waarin ik via enthousiaste korte verhalen vertel over mijzelf en de rol die de boomvalk in mijn leven speelt en is gaan spelen. Natuurlijk staan er ook wetenswaardigheden over de boomvalk in. En dik 40 kleurenfoto’s van mijn hand.

Ik heb nog enkele exemplaren thuis liggen. Stuur mij een mail met motivatie en misschien stuur ik u er eentje toe (zolang de voorraad strekt).

Logboeken

Dit zijn mijn gedetailleerde verslagen van mijn boomvalkobservaties. Stof voor de doorbijters, want u zult intussen wel begrepen hebben dat er bij het observeren van een dynamische en sierlijke vogel als de boomvalk verrassend vaak weinig gebeurt (en ook dat is beschreven). Toch hebben deze veldnotities nut voor de wetenschap omdat er ook gedrag in beschreven staat dat nog niet bekend was, of dat bevestigt wat eerdere onderzoekers al beschreven.

Klik op de link om naar de verslagen te gaan.

Locatiedetails bij de logboeken

Logboek boomvalken 2012

Logboek boomvalken 2013

Logboek boomvalken 2014

Logboek boomvalken 2015

Logboek boomvalken 2016

Logboek boomvalken 2017

Logboek boomvalken 2018

Logboek boomvalken 2019

Logboek boomvalken 2020

Logboek boomvalken 2021

Logboek boomvalken 2022

Logboek boomvalken 2023

Bronnen


Voor het hoofdstuk over trek en winterkwartieren.

http://www.raptor-research.de/pdfs/a_sp100p/a_sp154_Falke_2011_02_Baumfalke.pdf

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2008.1202

Deze informatie wordt ook uitgebreid behandeld in het boek The Eurasian Hobby van Richard Sale en Anthony Messenger (zie boven).

Voor het hoofdstuk: uiterlijk en in het bijzonder het verschil man/vrouw.

http://blascozumeta.com

Website van Javier Blasco-Zumeta en Gerd-Michael Heinze in samenwerking met Aranzadi Zientzia Elkartea waarop tal van vogelsoorten aan de hand van het verenkleed op leeftijd en geslacht worden gebracht. Het is een aanrader om deze site eens te bezoeken. Ook voor andere vogelsoorten. Doen!

Naschrift

Ik hoop dat de eigenaren van dit materiaal mij het gebruik ervan niet kwalijk nemen. Ik put geen commercieel belang uit mijn website, maar mochten zij dan toch enige vorm van compensatie verlangen, dan hoop ik dat de gratis PR door verwijzing naar hun websites als zodanig door hen wordt aanvaard.

Links

Facebookgroep boomvalken in Nederland waarop liefhebbers allerlei informatie en foto's uitwisselen over boomvalken. Zie onderstaande link. Meld u zich gerust aan.

https://www.facebook.com/groups/1290430661024863

Werkgroep Roofvogels Nederland, website met tal van wetenswaardigheden over roofvogels, vervolging, bedreiging, etc.

U kunt lid worden, voor een gering bedrag per jaar. Dan ontvangt u ook 4 x per jaar het toonaangevende roofvogelblad De Takkeling en jaarlijks is er een roofvogeldag in Meppel, met diverse sprekers over allerlei interessante onderwerpen, een lunch en de mogelijkheid om vele andere roofvogelaars te ontmoeten. Om de site te bezoeken hoeft u geen lid te zijn natuurlijk.

http://www.werkgroeproofvogels.nl/ (geen doorklik-link omdat de betreffende site niet beveiligd is).

Peterdestadsvogelaar. Onder deze naam houd ik een blog bij met regelmatig korte stukjes waarin vogels een hoofdrol spelen.Voor wie eens wat anders wil dan roofvogels.

https://peterdestadsvogelaar.blogspot.com/